A weboldal használatával hozzájárul, hogy cookie-kat alkalmazzunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információ

Bízza szakemberre! 

A klíma tisztítását legjobb, ha szakemberre bízza, amit minden szezon előtt célszerű elvégeztetni. Egyes gyártók csak így vállalnak garanciát készülékeikre. A tisztításnak mindkét egységet (split klímák esetén) érintenie kell, hiszen csak így teljes.

Kültéri egységek

A kültéri egységen rengeteg levegő halad keresztül. Mivel a kondenzátorok lamellái igen sűrűek, a levegőben szálló szösz és por egy igazi szőnyeget képes szőni rajtuk, amin a levegő már nem tud keresztül áramolni. Ilyenkor a gép nem tudja leadni a szükséges hőt, túlterhelt állapotban dolgozik és általában meghibásodás a következmény. Fontos tehát, hogy a kiérkező szakember a kültéri egységet is megfelelő gondossággal tisztítsa meg.

Beltéri egységek

A beltéri egységek is hasonlóképpen elporosodhatnak, amiknek tisztítása ugyancsak működés szempontjából szükséges. A belső porszűrők ugyan sok szennyeződést felfognak, de hosszú idejű használat során nagy az esély a hűtőtest elkoszolódott lamelláira.

Íme egy példa egy felületesen karbantartott berendzésre:

 

A belső porszűrők, esetlegesen plazmaszűrők tisztítását Ön is elvégezheti a használati utasításban leírtak alapján. A szűrők többségét langyos szappanos vízzel lehet tisztítani. Megfelelő öblítés és kiszárítás után visszahelyezhetőek a készülékbe.

A klímaberendezés szűrőinek tisztítását csak a készülék kikapcsolt,
és teljesen áramtalanított állapotában végezze!

Vegyük fel a kesztyűt

A beltéri egységek nedves környezete miatt gombák és baktériumok telepedhetnek meg, amik a használat során kellemetlen szagokat okozhatnak. A gyártók egyre újabb és korszerűbb bevonatokat készítenek, hogy ezt megakadályozzák, de a speciális klíma fertőtlenítő szerek használata nem árthat. Ezeket, a szereket általában sprék formájába mi is megvásárolhatjuk, de egy jól felszerelt szakember szerszámosládájából ezek sem hiányozhatnak.

Legionella

A legionella fertőzés vagy baktérium előfordulása a hagyományos, szobai légkondicionáló berendezésekben az alacsony hőmérséklet, vagy magas hőmérséklet de száraz környezet miatt meglehetősen csekély. A legionella baktérium szaporodásához a meleg (20°C-45°C hőmérsékleti tartomány) és ugyanakkor nedves környezet szükséges. A légkondicionálókba kevés az olyan működési tartomány, amikor ezek a tényezők együtt fordulnának elő. Egyre több légkondicionáló rendelkezik már öntisztítás funkcióval, melynek működése és lényege, hogy a beltéri egységet a működés után kiszárítja, így számos baktérium, többek között a legionella létezését is ellehetetleníti.